Fakta

 

Januar 2011

Huset ”Junia” er tegnet af arkitekt Rolf Jakobsen, Gaia Tjøme, Norge, og det er tilpasset de restriktioner, der er for det bevaringsværdige Hornbæk Fiskerleje i nordsjælland. Den eneste dispensation, der er givet til byggeriet, er til placering af solpanel på taget.

Øvrige rådgivere på projektet: Halmbygger Michael Kallesen, Ingeniør Jens Abildgaard, Hornbæk samt Flemming Abrahamsen, Fornyet Energi.

Halmbygger: Michael Kallesen & Co, bjælkekonstruktion: Timber Solutions, murerentreprise: Erik Andersen Aps. Gilleleje, tømrerentreprise: Fritzen Aps. Hornbæk, VVS: Højbjerg VVS, Hornbæk.

Første møde med arkitekt: efterår 2006, første møde med håndværkere og arkitekt: efterår 2008. Byggestart: medio maj 2009, indflytning: april 2010, færdigmeldt: juli 2010.

 

”Junia” har 122 kvadratmeter bebygget areal i 1½ plan. Det er bygget på et almindeligt, støbt fundament, dog var det nødvendigt med at ramme 20 stålpæle 13 meter ned og ekstra jernarmering. I fundamentet er der isoleret med 0,60 meter Glasopor (forarbejdet genbrugsglas) importeret direkte fra Norge.

Den bærende konstruktion er en indvendig, synlig bjælkekonstruktion af douglasgran.

Tag med tagsten blev lagt, så snart de bærende bjælker var på plads for at give overdækning inden bygning af ydervæggene i halm.

Halmvæggene blev bygget af halmballer med målene 50 x 80 x 200 cm.,  der blev bestilt ekstra hårdt presset og opbevaret tørt af gårdejeren indtil afhentning. Alt arbejde med halmen foregik i en stor lagerhal 2 km. fra byggepladsen, hvor halmballerne dels blev opbevaret tørt og godt og dels skåret til for at undgå støj og støv på byggepladsen.

Det udvendige puds er 3-4 lag Juramørtel, mens det indvendigt er 2-3 lag lerpuds. Det grove og tykke lag blev sprøjtet på, mens de sidste to lag blev lagt på med håndkraft. I alt er der lagt ca. 6 cm. puds på hver side af halmen. Lofter under førstesalens værelser er pudset med ler som lydisolering.

Vinduer er leveret af Linolievinduet, alle i gulvhøjde er med koblede rammer, resten med termoglas.

Opvarmning sker med en mini-masseovn fra Fornyet Energi, og et solpanel på taget sørger for varmt vand fra april til oktober. Dette er koblet sammen med gulvvarme i bad, bryggers og entre.

Indvendigt er der både skillevægge i helmur og trækonstruktion med fibergips dækket med træpanel. Undertaget er beklædt med et lag gips og dækket med træpanel.

Tag, bjælkelag, vindfang og under trægulvet er isoleret med papiruld.

Køkkenet er bygget af massivt træ og med brugte skabslåger af fyrretræ. Alle vandhaner er blyfri. Basis belysning er LED spot, og huset er installeret med IHC net basic anlæg til styring af el, telefon, TV og internet.

Forsikring blev tegnet hos FDB og AXA. Merkur Andelskasse har været en trofast støtte.

 

 

Bygherre: Lone Kuhlmann, tlf. 49 70 46 80 og mobil: 27 17 05 77, email: lone@kuhlmann-hornbaek.dk

Arkitekt:Gaia Tjøme, Siv. Ark. Rolf Jacobsen, Ødekjære, 3145 Tjøme, T; +47 33391900, M; +47 48056168, E: rolf@gaiaarkitekter.no

Entreprenør: Murermester Erik Andersen Aps, Gilleleje, www.erikandersen.dk
DNE Fundering

Vibrationsmåling ved fundering: AkustikNet Palle Voss tlf. 38262200

TimberFrame: www.timbersolutions.dk

Tømrer: Fritzen Aps Tlf. 49 70 02 04

Tømrer, Kim Lykkegaard: lykkegaard@pc.dk

Halmbygger: Michael Kallesen, www.kalleballebyg.dk

VVS: Højbjerg VVS, email: vvs@hoejbjerg.com 49 70 18 88

Masseovn: Fornyet Energi, Flemming og Karen Abrahamsen, www.fornyetenergi.dk, Tlf. 57 80 45 22

Rådgivning: Ingeniør Jens Abildgaard, jens@bildgaard.dk, Tlf. 49 70 45 46

Enterpriseforsikring: AXA-Colonia

Husforsikring: FDB

Bank: Merkur Andelskasse